Verkozen Sleepbootschipper 2018

Ik vind het een eer dat ik hier vanmiddag mag zijn op dit bijzondere evenement in dit bijzondere dorp. Zoals u weet bestaat onze gemeente op dit moment uit vele kernen, dorpen en steden. We zijn trots op allemaal, maar Woudsend heeft, zeker dit weekend, toch een streepje voor.

En in wat voor prachtig decor staan we hier met z´n allen. Enerzijds de stoere sleepboten, opduwers en oldtimers dit jaar vlak naast de kinderen van de toekomst met het kinderkunstproject Kofschip en het Technoplein. Namens de gemeente Súdwest-Fryslân wil ik graag alle schippers, hun vrouwen en bemanning, bewoners en de kinderen van Woudsend en omgeving welkom heten in Woudsend.

Het hoogtepunt vanmiddag is uiteraard de benoeming van de Woudsender Sleepbootschipper 2018. Maar ik laat u nog even in spanning. Eerst wil ik graag aandacht besteden aan Woudsend. Want natuurlijk staan dit weekend de sleepboten centraal. Maar daaromheen is veel te beleven. Het dorp bruist. Door het project kinderkunst, het historisch winkeldorp, de Oldtimers het technoplein en door een breed aanbod op de markt. Woudsend heeft een traditie van handelsgeest, scheepvaart en techniek. Eeuwen geleden speelde Woudsend al een leidende rol bij vernieuwing en innovatie. Het is geweldig dat dit weekend oude tijden herleven en de toekomst ontstaat.

Ik wil graag het organiserend comité een geweldig compliment geven. Wat een werk zal het geweest zijn om dit weekend voor te bereiden. Maar u heeft eer van uw werk. Dit is een unieke gebeurtenis.

En dan nu naar de benoeming van de Woudsender Sleepbootschipper. Voor de dertiende keer wordt de titel toegekend aan een man of vrouw die een speciale betekenis voor Woudsend heeft. Soms op de voorgrond, soms achter de schermen. Maar altijd iemand die een eigen koers vaart, die een stuwende kracht is, die met aanstekelijk enthousiasme anderen op sleeptouw neemt.

Ook dit jaar konden alle verenigingen uit Woudsend een kandidaat voordragen. Een democratisch proces dat uiteindelijk één winnaar oplevert…of één winnares. Deze persoon is voor het leven ereburger van Woudsend en de komende twee jaar de drager van de titel Woudsender Sleepbootschipper. Hier naast mij liggen de versierselen: een ketting die meer waard is dan die van menig sleepboot. Een pet die in dit geval niet iedereen staat en past.

De Sleepbootschipper van 2018 is geen geboren Woudsender, al denken de meeste Woudsenders van wel. Geboren in een groot gezin, weet deze Sleepbootschipper wel wat doorpakken, delen en gezelligheid is. Wanneer we hem of haar zouden vragen wat hij-zijn voor het dorp heeft betekend zouden we waarschijnlijk geen antwoord krijgen. Naast actief te zijn in Vluchtelingenwerk, buurtbesturen, goede doelen en Vrijwillerswerk zet hij-zij zich ook belangenloos in voor zijn/haar geloof en in en voor de kerk en alles wat hier omheen hangt. Een van de projecten waaraan de nieuwe sleepbootschipper heeft meegewerkt is project scheepsmaatjes Zuidwest Fryslan. Toch ligt haar grote passie toch het meest bij de kleintjes onder ons, naast een gelukkige beppe, heeft ze naast het werk op de boerderij haar oude vak als kleuterjuf weer opgepakt, zelfs na haar pensioen in 2014 wist ze niet te stoppen met deze grote liefde en is ze nog steeds actief.

Als kind van waarschijnlijk een van de grootse gezinnen uit Nederland is hier de nieuwe welverdiende Sleepbootschipper 2018 van Woudsend. Dames en heren. Uw nieuwe sleepbootschipper 2018 is: Mevrouw MARIA BAUKJE VAN DER WAL – ROORDA beter bekend onder ons als JUF MARIJKE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.