Opening 15e Friese Sleepbootdagen

Bron: Sneeker Nieuwsblad
Link: http://www.sneekernieuwsblad.nl/nieuws/44938/opening-15e-friese-sleepbootdagen

WOUDSEND – Temidden van een prachtig decor van zestig klassieke sleepboten en opduwers opende burgemeester Hayo Apotheker op 29 april de 15e Friese Sleepbootdagen in Woudsend. Hij heette alle schippers, hun vrouwen en bemanning van harte welkom bij dit bijzondere evenement in dit bijzondere dorp.

Het hoogtepunt van de avond was uiteraard de benoeming van de Woudsender Sleepbootschipper 2016. Maar burgemeester Apotheker liet de belangstellenden nog even in spanning en besteedde eerst aandacht aan Woudsend. Hij roemde de stoere, stalen krachtpatsers die dit weekend centraal staan. Varend erfgoed dat oude tijden doet herleven. Verder is in Woudsend dit weekend ook veel te beleven. De expositie KinderKunst Woudsend, het historische winkeldorp, de Drakenbootrace en het brede aanbod van thematische markten doet het dorp bruisen. Volgens de burgemeester brengt dit Woudsend terug als een dorp van handelsgeest en ondernemerszin.

Eeuwen geleden speelde Woudsend al een leidende rol bij vernieuwing en innovatie. In de hoogtijdagen was de Midstraat van Woudsend op maandagochtend drukker dan de Amsterdamse Kalverstraat op zaterdagmiddag. Hij gaf het organiserend comité een geweldig compliment voor de organisatie van deze unieke gebeurtenis.

Toen werd het tijd om de nieuwe Woudsender Sleepbootschipper bekend te maken. Voor de twaalfde keer is deze titel bekend gemaakt aan een man of een vrouw die een speciale betekenis voor Woudsend heeft. Soms op de voorgrond, soms achter de schermen, maar altijd iemand die een eigen koers vaart en met een stuwende kracht en aanstekelijk enthousiasme anderen op sleeptouw neemt. Een steun en toeverlaat voor velen.

De keuze is een democratisch proces in Woudsend aangezien de diverse verenigingen een kandidaat kunnen voordragen waaruit de Sleepbootschipper wordt gekozen. Deze persoon is voor het leven ereburger van Woudsend en de komende twee jaar drager van de titel Woudsender Sleepbootschipper.

De Woudsender Sleepbootschipper 2016 heeft zich actief ingezet voor de samenleving van Woudsend, is bestuurslid geweest van de ondernemersvereniging, redactrice van de Woudsender Zomerkrant Altyd Wolkom, drijvende kracht achter vele evenementen zoals de Sleepbootdagen en heeft een bijzondere liefde voor kunst en kinderen. De nieuwe Sleepbootschipper 2016 is Karina van Lent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.