Edse Wiersma sleepbootschipper van het jaar

Bron: Sneeker Nieuwsblad
Link: http://www.sneekernieuwsblad.nl/nieuws/30381/edse-wiersma-sleepbootschipper-van-het-jaar

WOUDSEND – Voor mede-organisator Edse Wiersma uit Woudsend konden de Friese sleepbootdagen in Woudsend niet meer stuk. Niet alleen waren de weergoden op de hand van het evenement, ook werd Wiersma zelf uitgeroepen tot ‘sleepbootschipper van het jaar’ en mag hij die titel twee jaar dragen. ,,It is dochs wol bysûnder dat je sa boppe driuwen komme’’, zo erkent hij.

Met een sleepboot heeft deze eretitel niets te maken, het is een tweejaarlijkse verkiezing die op democratische wijze wordt gehouden. Alle verenigingen in Woudsend mogen hun stem uitbrengen op iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het algemeen belang van Woudsend. Twee jaar geleden was het Jan Osinga, nu dus Wiersma. Als twintigjarige jongeman kwam de nu 65-jarige Wiersma naar Woudsend en stichtte hij It Ponkje. Een eerste begin om de horeca in Woudsend ‘op de kaart te zetten’, zoals hij het zelf noemt. Daarna volgde een bestuursfunctie in de recreatie-ontwikkeling van het dorp, een voorzitterschap van de VVV in Woudsend, later gevolgd door een zelfde functie bij de VVV Wymbritseradiel. Daarnaast was hij nog betrokken bij de oprichting van de tennisvereniging en de watersportvereniging en, natuurlijk, de Friese sleepbootdagen.

Wiersma is de elfde schipper die wordt bijgeschreven op het speciale bord en de waardering doet hem goed. Zoals ook de grote publieke belangstelling voor de Friese sleepbootdagen hem goed deden. ,,In skatting kin ik net meitsje, mar it giet om tûzenen minsken. En de santich âlde sleepboaten sieten ek moai yn de flaggen en foaral strak yn de lak.’’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.